Kıyafet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kumaşlar

Sağlıklı beslenmekten bahsediyoruz fakat giydiğimiz kıyafetlerin kumaşları da en az beslenmek kadar önemli. İşte kıyafet alırken dikkat edilmesi gereken kumaşlar. Sağlığınız, tüm tasarımlardan önemlidir…

Bu yazımda size sağlıklı kumaşları ve sağlıksız kumaşları anlatacağım. Alışveriş yaparken ürünü alıp önüne ve arkasına bakıp “bu tamam” deyip deneme odalarına gidiyorsunuz değil mi? Bir ürünü beğendikten sonra bakmanız gereken ilk şey, içinde ki küçük etiketleri…  Biraz zaman alıyor bulması ve okuması ama olsun, sağlığınız için bunlara bakmak zorundasınız.

Arabadan inip kapıyı kapatırken sizi de elektrik çarpıyor mu? Biriyle tokalaşırken ya da arkadaşınız ile yan yana yürürken her temas ta “çıt” sesini duyup irkiliyor musunuz? İlk iş eve gidip kıyafetlerinizin küçük etiketlerine bakmak… Kötü kumaşlar yüzünden statik elektrik üretiyoruz!

Sağlığa Zararlı Kumaşlar

1) Polyester Kumaş (halay başı) 

İstediğiniz kadar kaliteli bir mağazaya gidin, istediğiniz kadar ürün pahalı olsun “polyester” yazısı gördüyseniz ürün kısaca “çöp” demektir. Polyester; sentetik polimerden yapılmış yani kısaca teknik bilgiye girmeden plastik diyelim hızlıca anlamış olalım.  Zaten etikette polyester yazısı varsa “yanıcı madde” yazısı da oluyor. Yanıcı bir madde gerçekten… Şimdi düşünün sıcak yaz günlerinde polyester bir t-shirt ya da pantolon giydiğinizde neler olur… Kısacası yanarsınız, ter kokarsınız, pantolondan dolayı bacaklarınız sıkılır, ağırır… İsterseniz deneyin, polyester pantolon ile yolculuğa çıkın söylediklerimi daha iyi anlarsınız. Bir mağazada ucuzluk varsa o kalan polyester kumaşlar bu ucuzluk reyonlarında başı çeker. Bir de genelde spor yaparken giyilen malzemelerde kullanılır. Hava aldırmaz,insanı yıldırır.

2) Naylon Kumaş

Tam olarak resimde ki çantayı giymek gibi bir durum… Polyamid/poliamit yani naylon. Yani petrolden yapılmıştır, evet yanlış duymadınız…  Ayrıca dayanıklı olması gereken kumaşlarda kullanılır; örneğin mayo gibi kıyafet türlerinde kullanılır. İnce kadın çorapları vs hep naylondur, ayağı yakar, kokutur vs . Zaten bu kötü kumaşlar parlaktır. Parlak kumaş iyi değildir (ipek hariç). Polyester gibi pet şişe ya da poşetten yapılmış nefes almayan bir ürün giyiyormuş gibi düşünebilirsiniz.

3) Akrilik

Deri ile temasından kaçınılması gereken bir ürün de akriliktir. Hammaddesi yine petroldür.

4) Asetat – Triasetat

Ben pek karşılaşmadım ama araştırdığım kumaş türlerinde zararlı kumaşlar arasına girmiş. Kimyasal işleme giren bir kumaş türü, almayın!

Siz “ütü istemiyor”, “çabuk buruşmuyor” diye aldığınız kumaşlar ile üşengeçlik yapayım derken kanser olabilirsiniz. Lütfen biraz vakit ayırıp ürünlerin etiketlerini kontrol edin, büyüklerinize de söyleyin, okuyamazlarsa çalışanlardan rica etsinler, okutsun öyle alsınlar. Bu çok önemli ve ciddi bir konu.

Daha geçen bir mağazada bir kız yanında ki kız arkadaşına şöyle söyledi: “Ya bu sabah duş aldım yeni giydim t-shirtümü neden böyle koktum ki?”  İstediğiniz kadar duş alın, istediğiniz kadar koltuk altı ve parfüm kullanın… Başınıza gelecek kaçınılmazdır. Hele iç çamaşırlarınızı ve çoraplarınızı pamuktan başka bir ürün asla tercih etmeyin.

5 ) Rayon:

Başlangıç maddesi odun hamurudur, fakat kullanılabilmesi için; aseton, amonyak, sülfirik asit gibi kimyasallar ile karıştırılıp dönüştürülür… Bu yüzden tabiki tercih etmeyin.

6) Polar:

Ben polar kumaş ne aldıysam giyememişimdir… Hep kaşındırır, sıcaklatır vs … Sentetik lif ve polyesterden üretilir. Tabiki ham maddesi petroldür (alıştık artık). Söylenilene göre bazı kaliteli üreticiler poları üretirken kimyasal testlerden geçiriyormuş vs ama bence almayın.

Yukarıda ki ürünlerin nereyse hepsi kısaca; pet şişelerin eritilmesinden meydana geliyor diyebiliriz

Sağlıklı Mis Gibi Kumaşlar

 

1 ) Pamuk:

Sağlıklı kumaşlarda da pamuk halay başıdır. Ter emer, siz kalın sanar almazsınız bir eşofman altını ama aslında o sizi hiç terletmez çünkü pamuktur… Şimdi organik pamuk vs gibi söylemler çıktı ama pamuk pamuktur. Alabiliyorsanız tabi iyisini alın. Fakat çok ucuz mağaza ya da pazarlarda etiketinde pamuk yazıp aslında pamuktan uzaktan yakından ilgisi olmayan ürünlerde var dikkat edin. Daha önce tekstil işi yapmış birisinden öğrendim; “Aslında bazı mağazalarda ürünlerde pamuk yazar ama aslında değildir” demişti. Biraz korkunç bir durum ama dikkatli olmak lazım. Çok yakın bir arkadaşım çok güzel bir söz söyler: “ucuz mal alacak kadar zengin değilim” diye. Gerçekten durum bu şekilde.

2 ) Keten:

Yaz günlerinin vazgeçilmezi…  5 bin yıldan beri üretilen bir bitkidir. Keten kumaş, keten bitkisinin saplarından üretilir tamamen doğaldır. Her türlü giyin.

3) İpek:

İpek böceği sağolsun… Parlaklığı ve sağlam olmasıyla muhteşem bir kumaştır. Ayrıca araştırmalarıma göre ilk kez Çin’de üretilmiş. Anadolu ve daha sonra Avrupa’ya üretimi geçmiştir. İpek’in kumaşta ki olan oranına göre o ürünün fiyatı belirlenir, yani çok değerlidir. Vücuda hava aldırır ve serin tutar.

4 ) Yün:

Koyun türlerinden elde edilir ve tüm iklimlerde kullanılır. Yün türleri olarak;

alpaka, (mükemmel)

mohair,

angora

kaşmir vardır.

Muhteşem ürünlerdir. Kışın sıcacık tutar hem de hava aldırır. Kışlık alışveriş yaparken yün tercih edin, hele de mont, kaban tarzı alacaklarınız da…

5 ) Kaşmir:

Hindistan, Çin, Moğolistan, İran ve Tibet yetiştirilen kaşmir keçisinin tüyünden elde edilir. Tekstilde kullanılan yünler arasında en değerli yün kaşmirdir. Yetiştirildiği ülkelerden de anlayacağınız gibi buralarda kış çok sert geçeri kaşmir kış için dayanıklıdır. Nem emme özelliği çok iyidir. Kaşmir pahalıdır çünkü; hem yetiştirildiği ülke azdır hem de tüyler toplandıktan sonra çok zahmetli bir süreçten geçer.

6 ) Modal:

Genelde pek sık rastlamıyoruz fakat modal kıyafetler çok rahat oluyor. Tiril tiril bir kumaş türüdür. Ana maddesi kayın ağacıdır. Ağartma işlemi çevre dostu olduğu için kullanmanızda sakınca yok. Güzel bir kumaş ve dayanıklı ayrıca ütü de istemiyor.

7 ) Tencel:

Yeni yeni popüler olan bir kumaş türüdür. Teri emer, sağlıklı şekilde üretimi yapılır. Bazı yerlerde pamuktan daha iyi yazmışlar ama benim için pamuk hala halay başı 🙂

Ek olarak çok beğendiğiniz bir kıyafet varsa %20 sınırının altındaysa polyester oranı belki alabilirsiniz. Örneğin %80 pamuk – %20 polyester bir ürün “belki alınabilir” sınırında. Bana kalsa hiç almayın polyester… Boşuna bir ürüne sırf tasarımı için para vermeyin. Sağlığınız tüm tasarımlardan daha önemli.

Kıyafet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kumaşlar” üzerine 2 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir